Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowe ciasto z jabłkami

Jogurtowe ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 3154

Przepis na kwadratową formę 20 x 20 cm.

Składniki

  • Jogurt naturalny gęsty, 170 g
  • Jajka, 2 szt.
  • Olej rzepakowy, 130 g
  • Cukier, 1/3 szklanki
  • Mąka żytnia typ 720, 2/3 szklanki
  • 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • Proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Jabłka, 2 - 3 szt.
  • Ciemne kakao, 3 łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowe ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  1. Mieszamy wszystkie składniki mokre - jogurt, olej, jajka. Następnie dodajemy składniki suche - kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, miąższ wanilii, cukier. Wszystko mieszamy na gładką masę. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładami pokrojone w plastry jabłka, delikatnie wciskając je w ciasto, ale nie zanurzając całkowicie. Można ewentualnie oprószyć wystające jabłka dodatkowo cukrem.
    Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C, sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia.
    Ciasto jest wilgotne, ale lekkie. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 11 listopada 2016 Zrobiłam dziś powtórnie ciasto, żeby sprawdzić, czy czegoś nie pomieszałam w ilości składników - wszystko wyszło ok, ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada, takie jakie powinno być w tym przypadku. Dużo zależy też od jakości mąki. Nie wiem, dlaczego Tobie ciasto się nie udało :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń