Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4914

Dodano:

Odsłon: 175

Co prawda do sezonu jeszcze daleko, ale już dziś poleca ten smaczny, lekki jogurtowiec :)

Składniki

  • Spód :
  • herbatniki 170 g
  • masło 70 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • Masa jogurtowa :
  • serek mascarpone 250 g
  • miód płynny 3 łyżki
  • jogurt grecki 200 g
  • jogurt naturalny 500 g
  • żelatyna 20 g
  • woda zimna 4 łyżki
  • cukier puder 1 1/2 łyżki
  • truskawki świeże 200 g
  • Truskawkowa galaretka :
  • truskawki świeże 200 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda zimna 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jogurtowiec z truskawkami

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić z czekoladą, połączyć ze zmiksowanymi herbatnikami. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć tam gotowe herbatniki, docisnąć do dna i włożyć do lodówki.

  2. Serek zmiksować z miodem, Żelatynę namoczyć, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do sera dodać jogurty i cukier, całość zmiksować. Rozpuszczoną żelatynę zahartować łyżką masy, po czym przelać z powrotem i całość zmiksować. Na końcu dodać umyte, odsączone i pokrojone owoce, delikatnie wymieszać.

  3. Gotową masę przelać na spód i schować do lodówki, aż masa stężeje.

  4. Owoce na galaretkę umyć i prze kilka minut podgrzewać z cukrem, po czym dokładnie zmiksować. Żelatynę namoczyć, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę przelać do truskawek i podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia, ostudzić. Gotową galaretkę przelać na stężoną masę truskawkową. Schować do lodówki najlepiej na całą noc.

  5. Wierzch można udekorować ćwiartkami świeżych owoców.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń