Do góry

Desery Przepis na:

Kaczusie

Kaczusie

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3856

Dodano:

Odsłon: 10118

Takie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecamy...

Składniki

  • 1 kg maki,
  • 10 dkg drożdży,
  • 10 dkg cukru,
  • 10 dkg margaryny,
  • 7 żółtek,
  • 2 szklanki mleka,
  • olejek rumowy,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • cukier puder do posypania,
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kaczusie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy na luźną pętelkę. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń