Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowa szarlotka z budyniem

Kakaowa szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 1921

Szarlotkę lubi chyba każdy. Ten przepis odbiega nieco od tradycyjnego. Ciasto kakaowe, a jabłka wymieszane z cytrynową galaretką, która nadaje im fajny posmak. Jest przepyszna!

Składniki

  • CIASTO:
  • Margaryna - 250 g
  • Mąka - 350 g
  • Cukier - 120 g
  • Jajka - 2 szt.
  • Kakao - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • MASA JABŁKOWA:
  • Jabłko - 1,5 kg
  • Galaretka cytrynowa - 2 opakowania
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • MASA BUDYNIOWA
  • Budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • Mleko - 3 szkl.
  • Cukier - 3 łyżki
  • DODATKOWO:
  • Bułka tarta - 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22x38 cm ale może być mniejsza - ciasto wówczas będzie wyższe) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

  2. Masa jabłkowa

    Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy 1/2 szkl. cukru i jeszcze chwilę dusimy. Następnie mieszamy z galaretkami (proszkiem) i odstawiamy.

  3. Gotujemy budyń.

    Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na samą górę ścieramy ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 21 listopada 2016 Ostatnio jadłem kakaową szarlotkę z budyniem 25 lat temu, smak pozostał do dziś, na sam widok robię się bardzo głodny. MEGA ciasto! Szkoda, że nie jesteś moją sąsiadką ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń