Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę lubi chyba każdy. Ten przepis odbiega nieco od tradycyjnego. Ciasto kakaowe, a jabłka wymieszane z cytrynową galaretką, która nadaje im fajny posmak. Jest przepyszna!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14703
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4532
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 567
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14703
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4532
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 567
Składniki
Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22x38 cm ale może być mniejsza - ciasto wówczas będzie wyższe) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy 1/2 szkl. cukru i jeszcze chwilę dusimy. Następnie mieszamy z galaretkami (proszkiem) i odstawiamy.
Gotujemy budyń. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na samą górę ścieramy ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.