Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5128
Dodano: 09.02.2014
Odsłon: 37232
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: do miski wlozyc wszystkie skladniki na ciasto, ubic je mikserem (najmniejsza predkosc). Masa bedzie rzadka, nie dosypywac maki! Ciasto podzielic na 3 (w oryginale 4) rowne czesci (ja przygotowalam 3 glebokie talerze i rozlalam do nich po rowno ciasta).
blaszke wylozyc papierem do pieczenia, wlac 1 czesc masy, piec 5- 8 minut w temperaturze 180 stopni (po uplywie 5 minut otworzyc piekarnik i sprawdzic ciasto wykalaczka). W ten sam sposob upiec pozostale dwa placki. Od jeszcze cieplych plackow odkleic delikatnie papier do pieczenia, zostawic do wystudzenia.
Krem: 400 ml mleka wlac do garnka, dodac cukier i zagotowac. Obie maki pomieszac z pozostalym mlekiem, tak, by masa byla gladka i bez grudek. Wlac ja do gotujacego sie mleka z cukrem i szybko mieszajac ugotowac budyn. Budyn pozostawic do wystudzenia.
Margaryne ubic mikserem na puch, partiami dodawac wystudzony budyn. Dobrze ubic.
Gotowe placki przekladac kremem (nie nasaczac, ciasto jest deilkatne i wilgotne). Ciasto udekorowac bita smietana, lub polewa czekoladowa.
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

ggosienka68 12 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Powiem szczerze,że trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu,ale ciasto okazało się całkiem smaczne i robi się go bardzo szybko.Jedynie czas pieczenia nie do końca jest prawidłowy. Po 5 minutach ciasto bylo zupełnie surowe,a po 8 dopiero zaczeło sie scinac. Ja pieklam do suchego patyczka i trwało to 15 minut. Odpowiedzi: 3 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

nela55 11 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
ciasto bez jajek!? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

figg 09 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Pysznie i to bardzo:-))Fajny przepis5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 09 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
moje smaki, mmm :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

ola100 09 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
wyglada pysznie szybkie w wykonanie5 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 09 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Ciasto wygląda bardzo apetycznie:)Rozumiem, że ciasto tak pięknie wyrasta dzięki dodatkowi sody. Jajek nie potrzeba? Odpowiedzi: 2 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 09 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
prezentuje się cudnie :) zabieram przepis i zostawiam punkcik :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Jasienka1 09 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Piekny torcik.6 Kto głosował? | Odpowiedz