Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sukcesem do idealnie chrupiących faworków jest prawidłowo napowietrzone ciasto. Wystarczy, że tuż przed rozwałkowałem, kilka razy porządnie rzucisz nim o blat. Możesz też delikatnie rozwałkować ciasto, złożyć je na pół i ponownie rozwałkować. Tę czynność powtórz kilkukrotnie, to również sprawi, że ciasto odpowiednio się napowietrzy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21659
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21659
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Składniki
Do mąki dodaj szczyptę soli. Wysyp ją na stolnicę, następnie utwórz z niej kopczyk i na samym środku zrób zagłębienie. Do dołka przełóż żółtka i wymieszaj razem z mąką. Następnie dodaj śmietanę i łyżkę spirytusu. Całość zagnieć na gładkie ciasto.
Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie odchodzić od ręki, rzuć nim kilka razy o stolnicę.
Napowietrzone ciasto podziel na trzy kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj z niego paski o szerokości 2 cm i długości około 10 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie.
Pojedynczy pasek chwyć w dwie ręce, jeden z końców przełóż przez nacięcie uważając by cisto się nie przerwało. Tę czynność wykonaj dla każdego z kawałków.
Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wlej olej. Podgrzej go do 170 stopni. Jeśli nie masz przyrządu do sprawdzenia temperatury, pamiętaj żeby trzymać garnek na średnim ogniu.
Każdy z pasków ciasta wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Po wyciągnięciu odsącz z nadmiaru tłuszczu używając ręczników papierowych.