Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą. Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34613
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 884
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3785
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34613
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 884
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 154
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3785
Składniki
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop. Syrop. Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut. Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm. Wykrawać 4-5 cm kółka.
5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem. Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem. Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć. Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia.
Potem moczymy w syropie i odkładamy na kratkę.
Gotowe.