Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W karnawale na naszych stołach królują pączki, faworki i innego rodzaju słodkości. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach przygotuj karnawałowe róże, które nie tylko doskonale smakują, ale również przepięknie wyglądają. Aż żal je zjadać. Fot. Michal Kosc / Agencja Forum
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 68
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 461
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1573
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6515
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 68
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 135
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 461
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1573
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6515
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, żółtka, śmietanę, sól, cukier i ocet) zagnieć szybko na jednolite i zwarte ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Zagniecione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij je wybijać przy pomocy pięści lub wałka - uderzaj ciasto energicznie, zagniataj i ponownie uderzaj przez około 15 minut.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na cienki płat, w razie potrzeby obsypując ciasto mąką.
Przy pomocy 4 szklanek i kieliszków o zmniejszającej się średnicy wykrój z ciasta krążki. Każdy krążek natnij w kilku miejscach wzdłuż promienia, aby powstały płatki (uważaj, aby nie przeciąć zbyt głęboko, ponieważ ciasto się rozpadnie) 4 krążki o różnych średnicach będą tworzyć jedną różę.
Ułóż na sobie 4 krążki od największego do najmniejszego. Zwróć uwagę, aby nacięcia się nie pokrywały ze sobą. Dociśnij środek, aby wszystkie warstwy ciasta się ze sobą skleiły.
Róże karnawałowe smaż na rozgrzanym oleju do momentu aż się ładnie zezłocą. Odłóż je na paterę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem. Róże karnawałowe możesz dodatkowo udekorować porcją ulubionego dżemu.