Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki w formie ślicznych różyczek z dżemem malinowym bez pestek.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Składniki
Przygotowujemy składniki: żółtka oddzielamy od białek, mąkę umieszczamy w przesiewaczu, odmierzamy śmietanę, masło, cukier i sok cytrynowy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier puder, masło, śmietanę, spirytus z szafranem, sok cytrynowy, wodę różaną i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto.
Ciasto układamy na stolnicy i wybijamy wałkiem.
Ciasto wybijamy tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza ( około 10 - 15 minut). Wtłoczone w ciasto powietrze jest środkiem spulchniającym. Doskonale "zbite" ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny, by "odpoczęło".
Porcję ciasta wałkujemy na cienki placek. Na każdą różę wycinamy jedno kółko o średnicy 5 cm i 10 o średnicy 2cm. Na szklance o górnej średnicy 4 cm układamy tak by na siebie nachodziły małe kółka z ciasta.
Następnie nakładamy kółko o średnicy 5 cm. Mocno dociskamy, uważając jednak by nie przeciąć ciasta.
Różyczki ostrożnie zdejmujemy ze szklanki podważając wykałaczką.
Smalec przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy spirytus i rozgrzewamy. Róże smażymy partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone róże osuszamy na kuchennych ręcznikach.
Gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarnami z laski wanilii. W środek każdej różyczki kładziemy pół łyżeczki dżemu malinowego.