Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 34650

Najlepsza domowa Karpatka. Prosta, smaczna i efektowna.

Składniki

  • Ciasto: 125 g masła
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Masa: litr mleka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 4 żóltka
  • 200 g masła
  • Ponadto: cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło zagotować razem z wodą.

  2. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

  3. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z jajkami.

  4. Masę podzielić na dwie części.

  5. Następnie pierwszą z nich wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez 30 minut. Jeżeli mamy dwie jednakowe blaszki to możemy za jednym zamachem upiec dwa blaty, natomiast jeżeli ich nie mamy pieczemy jeden po drugim. Studzimy.

  6. Z mleka odlać 100 ml a resztę zagotować.

  7. W pozostawionym mleku dokładnie rozmieszać mąki, żółtka, oraz cukier, mieszanka ma być gładka.

  8. . Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę.

  9. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta.

  10. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń