Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
składa się z 2 parzonych ciast (takiego jak na ptysie) przełożonych pysznym budyniowym kremem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1082
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1082
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2875
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Składniki
Margarynę i wodę umieszczamy w garnku, zagotowujemy mieszając przez 3 minuty. Dodajemy szklankę mąki, mieszamy (energicznie tak, aby ciasto się nie przypaliło), ciągle gotujemy przez około 1 minutę. Masa ma być gęsta, szklista, bezgrudkowa i odchodząca od brzegów garnka.
Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostudzenia. Do dobrze wystudzonej masy dodajemy jajka (pojedynczo!) i dobrze mieszamy po każdym dodaniu za pomocą miksera.
Ciasto rozkładamy na dwie prostokątne blachy (u mnie 32 x 23 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Rozprowadzamy je równo na blachach. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż nasze ciasto będzie złote. Pamiętajcie, że jeśli pieczemy dwa ciasta razem to musimy użyć opcji z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy odklejamy od ciast papier do pieczenia.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem, ale używamy tylko 625 ml (2 i 1/2 szklanki) mleka, dodajemy 6 łyżek cukru (jeśli nasz budyń nie zawiera cukru musimy dodać 8-9 łyżek) oraz opakowanie cukru wanilinowego. Pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy nasz budyń jest zimny, ubijamy masło i margarynę na puszystą, białą masę i stopniowo dodajemy budyń, cały czas mieszając.
Na spód naszej karpatki wybieramy ciasto, które jest mniej „wybrzuszone”. Rozprowadzamy na nim masę i przykrywamy drugim ciastem. Górę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)