Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na karpatkę! Zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry oraz kremu maślano-budyniowego. Smacznego! Więcej na www.smacznebodomowe.pl
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 788
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8140
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13015
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 358
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 788
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8140
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13015
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 358
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 125
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2225
Składniki
Ciasto parzone: • Masło oraz wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do roztopienia się masła, doprowadzamy do wrzenia • Dodajemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej bez grudkowej masy odchodzącej od brzegów, studzimy • Kiedy masa ostygnie wbijamy jajka miksując dokładnie po każdym jajku, powinna powstać gładkie i klejące się ciasto • Następnie masę dzielmy na 2 części które będziemy piekli osobno • Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną • Część ciasta rozprowadzamy szpatułką po formie i wyrównujemy • Ciasto pieczemy prze około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni • Odstawiamy do ostudzenia i pieczemy drugą cześć
Krem maślano-budyniowy: • 400 mililitrów mleka gotujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym • Pozostałe 200 mililitrów mleka łączymy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz ubitymi jajkami z żółtkami • Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń (np. mikserem na wolnych obrotach) • Chwilę gotujemy i odstawiamy budyń przykryty folią spożywczą do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej • W osobnej misce ucieramy masło aż powstanie biały puch i powoli dodajemy budyń ciągle ubijając na wysokich obrotach • Gotowy krem rozprowadzamy na upieczonym płacie ciasta i przykrywamy drugim • Karpatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem