Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto parzone robione na mące krupczatce, pięknie wyrasta podczas pieczeniu, a po wystygnięciu pozostaje kruche i chrupiące. Smak ciasta uzupełnia bita śmietana z dodatkiem białej i ciemnej czekolady oraz kawy Inki.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4228
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 497
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 894
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3801
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4228
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 497
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 894
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3801
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 773
Składniki
ciasto: Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach. masa: Białą czekoladę ścieramy na drobne wiórki, wlewamy śmietankę i esencję waniliową ubijamy na sztywną pianę. Połowę masy wykładamy na jeden blat ciasta. Druga połowę mieszamy z Inką i gorzką czekoladą, masę rozprowadzamy na śmietanie. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy wiórkami białej czekolady.