Do góry

Desery Przepis na:

karpatka w wersji chorwackiej ;)

Przepis dnia 2013-06-13
karpatka w wersji chorwackiej ;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5130

Dodano:

Odsłon: 43712

"Podkrecona" karpatka- pyszna, delikatna, dekoracyjna. Ciasto bardzo dobrze sie kroi, nie jest przeslodzone, swietnie sie prezentuje. Przepis pochodzi z chorwackiej strony coolinarika.com

Składniki

  • na ciasto (1 szklanka= 200 ml)
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka wody
  • pol kostki (125g) margaryny
  • szczypta soli
  • 5 jaj
  • krem budyniowy:
  • 250 g margaryny
  • 1 litr mleka
  • 200 g cukru
  • po 4 czubate lyzki maki pszennej i maki ziemniaczanej
  • masa owocowa:
  • 800 g czeresni
  • 4 lyzki cukru
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3 lyzki rumu
  • dodatkowo:
  • 4 smietany sniezki przygotowane wg przepisu na opakowaniu
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
karpatka w wersji chorwackiej ;)

Przygotowanie

  1. CIASTO: Do garnka wlozyc 125 g margaryny, wlac wode, posolic i mieszajac zagotowac. Do gotujacej sie na malym ogniu wody z tluszczem wsypac make i szybko wymieszac. Mieszac, az ciasto polaczy sie i powstanie jednolita, biala kula. Zestawic z ognia, przestudzic. Do lekko cieplej masy wbijac po jednym jajku i miksowac, az powstanie jednolite ciasto. Blache od piekarnika wylozyc papierem do pieczenia, posmarowac go polowa ciasta i piec az sie zrumieni w temperaturze 200 stopni. Identycznie postapic z druga polowa ciasta.

  2. KREM: 800 ml mleka zagotowac z cukrem. Do pozostalego dodac obie maki i dobrze wymieszac, zeby nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie sie gotowac, wlac rozrobione maki i mieszajac gotowac, az budyn zgestnieje. Wystudzic go. Margaryne ubic mikserem na puch, dodawac po lyzce zimnego budyniu i miksowac do uzyskania gladkiego kremu.

  3. MASA OWOCOWA: czeresnie wydrylowac, zasypac cukrem i odstawic na polo godziny. Dolac 100- 150 ml wody i zagotowac. Make ziemniaczana rozrobic w kilku lyzkach wody i wlac do gotujacej sie masy owocowej. Gotowac, az masa zgestnieje. dodac rum, odstawic do wystygniecia.

  4. Jeden upieczony blat ciasta polozyc na tacy, na ktorej bedziemy "skladac" ciasto. Posmarowac go kremem budyniowym. Na to rownomiernie wylozyc zimna mase owocowa. Smietane Sniezke przygotowac wg przepisu na opakowaniu, rozsmarowac na masie owocowej. Calosc przykryc drugim blatem ciasta, lekko (!) docisnac. Calosc posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 29 października 2013 Bardzo dobra, polecam.. zrobiłam z wiśniami ze słoika, trochę soku, wody i już bez cukru. Pyszna. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 września 2013 A czy to muszą być koniecznie czereśnie świeże? Mamy wrzesień , a więc po sezonie .Stąd moje pytanie czy nie można ich zastąpić tymi ze słoików oraz wiśniami gdy braknie czereśni ? Przepis bardzo kuszący , aż żal czekać do lata! Pozdrawiam i kciuka zostawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 czerwca 2013 Jestem pod wrażeniem...chowam do książki i jak najszybciej wypróbuję. 5 z kciukiem :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 22 czerwca 2013 Ciasto warte grzechu wyszło przepyszne polecam :))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 czerwca 2013 Świetna odmiana tradycyjnej karpatki, koniecznie do wypróbowania

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 12 czerwca 2013 Ja robię karpatkę truflową...wersja chorwacka do zrobienia na bank !
PYCHOTA

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 11 czerwca 2013 Fantastyczny pomysł!, absolutnie do zrobienia!, smaczna musi być nieziemsko,

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 11 czerwca 2013 Rewelacja w szczególności że z czereśniami za którymi przepadam, bardzo lubię karpatkę tym bardziej spróbuję tak wzbogaconej wersji :))) kciuka zostawiam i pozdrawiam:)))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń