Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z kruszonką

Karpatka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 8158

Karpatka z tradycyjnym kremem budyniowym uzupełniona o pyszną chrupiącą kruszonkę z wierzchu. Coś tak oczywistego a tak rzadkiego

Składniki

  • Ciasto
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • Krem
  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    W garnku zagotuj wodę z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i wody dodaj mąkę, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia.

  2. Przy użyciu miksera dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 27x34 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Rozłóż połowę ciasta na blaszce i rozprowadź przy pomocy szpatułki, tak by powstała cienka warstwa. Najlepiej szpatułkę cały czas moczyć w ciepłej wodzie by ciasto do niej nie przywierało.

  3. Kruszonka:
    Utrzyj kruszonkę z podanych składników. Możesz rozgnieść ją widelcem jeżeli nie posiadasz robota kuchennego z funkcją szatkowania.
    Kruszonkę rozsyp na 1 części ciasta.

  4. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobiegu i piecz przez 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia po upieczeniu na jakieś 15 min.

  5. Krem:
    W 250 ml mleka (1 szklance) wymieszaj budynie, oraz cukier. Pozostałą część mleka zagotuj. Dodaj budynie do mleka i cały czas mieszaj energicznie by się nie przypalił budyń, gdy budyń będzie już gęsty, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia.
    W misce utrzyj masło na jasną masę i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy dodasz już cały budyń do masy, przełóż ją na upieczone ciasto i przykryj kolejnym blatem. Ciasto bardzo dobre smakuje obsypane cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń