Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka z tradycyjnym kremem budyniowym uzupełniona o pyszną chrupiącą kruszonkę z wierzchu. Coś tak oczywistego a tak rzadkiego
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Ciasto: W garnku zagotuj wodę z masłem, a następnie je rozpuść. Zmniejsz siłę palnika by nic się nie przypaliło. Do masła i wody dodaj mąkę, i "smaż" ciasto w garnku przez 4-5 minut. Mieszaj je dość często, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Pilnuj by ciasto się nie przypaliło do garnka. Zdejmij ciasto z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Przy użyciu miksera dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 27x34 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Rozłóż połowę ciasta na blaszce i rozprowadź przy pomocy szpatułki, tak by powstała cienka warstwa. Najlepiej szpatułkę cały czas moczyć w ciepłej wodzie by ciasto do niej nie przywierało.
Kruszonka: Utrzyj kruszonkę z podanych składników. Możesz rozgnieść ją widelcem jeżeli nie posiadasz robota kuchennego z funkcją szatkowania. Kruszonkę rozsyp na 1 części ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na termoobiegu i piecz przez 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia po upieczeniu na jakieś 15 min.
Krem: W 250 ml mleka (1 szklance) wymieszaj budynie, oraz cukier. Pozostałą część mleka zagotuj. Dodaj budynie do mleka i cały czas mieszaj energicznie by się nie przypalił budyń, gdy budyń będzie już gęsty, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia. W misce utrzyj masło na jasną masę i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy dodasz już cały budyń do masy, przełóż ją na upieczone ciasto i przykryj kolejnym blatem. Ciasto bardzo dobre smakuje obsypane cukrem pudrem.