Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto Karpatka z dodatkiem słodkich soczystych truskawek. Wszystkim smakowało i nic nie zostało.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 794
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8153
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13024
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 366
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 127
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2231
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 794
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8153
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13024
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 366
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 127
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2231
Składniki
CIASTO. Szklankę zimniej wody wlać do saganka, dodać margarynę, zagotować. Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając. Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki. MASA. W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając. Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Na pierwszy przestudzony placek nakładamy warstwę masy, rozkładamy opłukane, suche truskawki, przykrywamy kremem. Nakładamy drugi placek lekko dociskamy i całość pokrywamy kremem. Na wierzch kładziemy dwie pokrojone truskawki i smarujemy je lekko podgrzanym dżemem truskawkowym. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.