Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto Karpatka z dodatkiem słodkich soczystych truskawek. Wszystkim smakowało i nic nie zostało.
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6694
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2243
Królowa grilla :)
Odsłon: 1701
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6694
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 865
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2243
Królowa grilla :)
Odsłon: 1701
Składniki
CIASTO. Szklankę zimniej wody wlać do saganka, dodać margarynę, zagotować. Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając. Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki. MASA. W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając. Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Na pierwszy przestudzony placek nakładamy warstwę masy, rozkładamy opłukane, suche truskawki, przykrywamy kremem. Nakładamy drugi placek lekko dociskamy i całość pokrywamy kremem. Na wierzch kładziemy dwie pokrojone truskawki i smarujemy je lekko podgrzanym dżemem truskawkowym. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.