Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z truskawkami

Przepis dnia 2017-06-20
Karpatka z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 11185

Dodano:

Odsłon: 1739

Tradycyjne ciasto Karpatka z dodatkiem słodkich soczystych truskawek. Wszystkim smakowało i nic nie zostało.

Składniki

  • Ciasto : margaryna 125 g
  • zimna woda 250 ml
  • mąka pszenna 170 g
  • 5 jajek
  • Masa: masło 375 g
  • mleko 250 ml
  • budyń waniliowy (47 g, bez cukru)
  • 3 żółtka
  • cukier puder 190 g
  • zapach cytrynowy
  • sok z cytryny do smaku
  • Truskawki ok. 280 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO. Szklankę zimniej wody wlać do saganka, dodać margarynę, zagotować.

    Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić

    Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając.

    Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki.

    MASA. W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając.

    Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.

  2. Na pierwszy przestudzony placek nakładamy warstwę masy, rozkładamy opłukane, suche truskawki, przykrywamy kremem. Nakładamy drugi placek lekko dociskamy i całość pokrywamy kremem. Na wierzch kładziemy dwie pokrojone truskawki i smarujemy je lekko podgrzanym dżemem truskawkowym.

    Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń