Do góry

Desery Przepis na:

KEKS

KEKS

Autor:

Przepisów i artykułów: 504 Ocena: 6351

Dodano:

Odsłon: 10603

Przepis na tradycyjny keks. Bardzo smaczny -polecam :)

Składniki

  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. cukru
  • 5 jajek
  • 250 g. margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżka mleka
  • 100 g kandyzowanego pomelo
  • 50 g. kandyzowanego ananasa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sodę zalej łyżką mleka i odstaw.
    Białka oddziel od żółtek.
    Margarynę należy zmiksować z cukrem na puszystą masę.
    Dodawać powoli po jednym żółtku, miksować na najwyższych obrotach. Następnie przesianą mąkę, łyżka po łyżce. Gdy dodajemy mąkę obroty miksera zmniejszyć do minimum.
    Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wymieszać już tylko łyżką. Wlać mleko z sodą i dosypać kandyzowane pomelo.
    Ciasto wylać na pokrytą w całości papierem do pieczenia blaszkę.

  2. Blaszka keksówka o wymiarach 26/12 cm. Piec należy 60 minut w 150*. Po 45 minutach pieczenia, można wierzch przykryć folią aluminiową, aby góra nie przypiekła się za bardzo.
    Po 30 minutach, można lekko otworzyć piekarnik i naciąć wzdłuż wierzch nożem, aby powstał pożądany rowek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń