Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks, który nazywam Keksem królewskim. Składniki na dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 489
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1820
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 489
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1820
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Składniki
KEKS: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż. 2. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. 3. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku, stopniowo. 4. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, ekstrakt waniliowy i spirytus, dalej ucieraj. 5. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj by rozluźnić ciasto. 6. Potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę i rozdrobnione bakalie (bakalie możesz wcześniej oprószyć mąką orkiszową). 7. Masę wyłóż do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką orkiszową. 8. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut - ważne, aby do tzw. suchego patyczka.
POLEWA CZEKOLADOWA: 1. Wszystkie składniki przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. 2. Tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto. 3. Smacznego :-)