Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z najprostszych w przygotowaniu ciast. Wystarczy utrzeć ze sobą wszystkie składniki, dodać ulubione orzechy, kandyzowane owoce i gotowe. Aby ciasto wyszło idealnie, bakalie przed dodaniem do ciasta wymieszaj z dwiema łyżkami mąki. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadną na dno.
Keksówka 30 × 12 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12270
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1383
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13027
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5181
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12270
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1383
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13027
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5181
Składniki
Bakalie wymieszaj z dwiema łyżkami mąki.
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Gdy cukier przestanie chrzęścić, cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę połącz z sodą oczyszczoną, partiami wsypuj do masła utartego z cukrem i żółtkami, całość dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Za pomocą sylikonowej szpatułki delikatnie połącz z masą. Następnie dorzuć bakalie obtoczone w mące i ponownie dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 30 × 12 cm wysmaruj masłem i oprósz od wewnątrz bułką tartą. Przelej ciasto i za pomocą łyżki wyrównaj wierzch.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 60 minut – do suchego patyczka.