Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, nie sposób skończyć na jednym kawałku. Jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1465
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 530
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1465
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 530
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek przesiać. Cukier puder przesiać. Bakalie pokroić i obtoczyć delikatnie w niewielkiej ilości mąki. Margarynę ucieramy ( w makutrze, ale można także mikserem). Powoli dodajemy cukier, po jednym jajku, mąkę w 5 porcjach. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, spirytus, bakalie. Podłużną formę - keksówkę- wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do ok 3/4 wysokości formy. Pieczemy ok 40 minut - najpierw w 160 st C aż ciasto wyrośnie, następnie w 180 st C. Wystudzone cukrem pudrem, poleć polewą czekoladową lub lukrem.