Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne, zwłaszcza będzie smakować wielbicielom maku. Ten keks to prawie sam mak i bakalie. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, bardzo makowe, a jego makowy smak jest wzbogacony smakiem bakali. Robi się go szybko i nie ma obaw, że nie wyjdzie.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45693
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23159
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1517
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45693
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23159
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1517
Składniki
Sparzony mak odcedzamy na gęstym sicie i trzykrotnie przekręcamy przez maszynkę Białka oddzielamy od żółtek Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel. Gdy masa jajeczna jest ju prawie biała dodajemy mak i delikatnie mieszamy
Do masy makowej dodajemy rozdrobnione bakalie i bułkę tartą. Mieszamy Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy Masę makową łączymy delikatnie z pianą z białek i przekładamy do keksówki (10 x 30 cm ) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy ok 60 minut w temp 180 stopni na ustawieniu góra - dół Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy, Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym i przystroiłam bakaliami i owocami