Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne, zwłaszcza będzie smakować wielbicielom maku. Ten keks to prawie sam mak i bakalie. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, bardzo makowe, a jego makowy smak jest wzbogacony smakiem bakali. Robi się go szybko i nie ma obaw, że nie wyjdzie.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 264
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14444
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1689
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16573
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 264
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14444
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1689
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16573
Składniki
Sparzony mak odcedzamy na gęstym sicie i trzykrotnie przekręcamy przez maszynkę Białka oddzielamy od żółtek Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel. Gdy masa jajeczna jest ju prawie biała dodajemy mak i delikatnie mieszamy
Do masy makowej dodajemy rozdrobnione bakalie i bułkę tartą. Mieszamy Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy Masę makową łączymy delikatnie z pianą z białek i przekładamy do keksówki (10 x 30 cm ) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy ok 60 minut w temp 180 stopni na ustawieniu góra - dół Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy, Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym i przystroiłam bakaliami i owocami