Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne, zwłaszcza będzie smakować wielbicielom maku. Ten keks to prawie sam mak i bakalie. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, bardzo makowe, a jego makowy smak jest wzbogacony smakiem bakali. Robi się go szybko i nie ma obaw, że nie wyjdzie. Z bakali najczęściej daję rodzynki, suszone morele i figi, migdały i orzechy, ale można też dodać daktyle czy też kandyzowaną kolorową papaję czy ananasa. Keks makowy piekłam w keksówce o wymiarach: 10x30 cm
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 760
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 760
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Sparzony mak odcedzamy na gęstym sicie i trzykrotnie przekręcamy przez maszynkę
Białka oddzielamy od żółtek
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel. Gdy masa jajeczna jest juz prawie biała dodajemy mak i delikatnie mieszamy
Do masy makowej dodajemy rozdrobnione bakalie i bułkę tartą. Mieszamy
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy
Masę makową łączymy delikatnie z pianą z białek i przekładamy do keksówki (10 x 30 cm ) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy ok 60 minut w temp 180 stopni na ustawieniu góra - dół
Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy, Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym i przystroiłam bakaliami i owocami