Do góry

Desery Przepis na:

KEKS ŚWIĄTECZNY | CWIBAK

KEKS ŚWIĄTECZNY | CWIBAK

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1588

Dodano:

Odsłon: 1324

Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty.

Składniki

  • Ciasto:
  • WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej.
  • 2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 1 kostka (200 g) miękkiego masła
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki (45 ml) ciemnego rumu
  • szczypta soli
  • 300 – 400 g ulubionych bakalii
  • Lukier:
  • 1 szklanka (120 g) cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
KEKS ŚWIĄTECZNY | CWIBAK

Przygotowanie

  1. 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące.

    2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące.

    3) Orzechy posiekać.

    4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę.

    5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum.

    6) Na koniec dodać przygotowane bakalie, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 min., do suchego patyczka.

    8) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.

    9) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować pomarańczowym lukrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką. Upieczony, wystudzony keks dobrze jest również zawinąć w folię spożywczą na ok. 24 h, aby przeszło aromatem bakalii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń