Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty.
1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące.
2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące.
3) Orzechy posiekać.
4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę.
5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum.
6) Na koniec dodać przygotowane bakalie, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 min., do suchego patyczka.
8) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
9) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować pomarańczowym lukrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką. Upieczony, wystudzony keks dobrze jest również zawinąć w folię spożywczą na ok. 24 h, aby przeszło aromatem bakalii.
Miłośnicy tradycyjnych duszonek powinni być zadowoleni. W 399 odcinku program...
Odsłon: 1032
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 52
Przepis na sernik na zimno z owocami i galaretką.
Odsłon: 23
Sernik stracciatella truskawkami bez pieczenia to wyborny smakołyk w sam raz...
Odsłon: 21
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Odsłon: 17
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 52
Przepis na sernik na zimno z owocami i galaretką.
Odsłon: 23
Sernik stracciatella truskawkami bez pieczenia to wyborny smakołyk w sam raz...
Odsłon: 21
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Odsłon: 17
Składniki
1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych owoców obtoczyć w mące. 3) Orzechy posiekać. 4) Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę. 5) Cały czas mieszając mikserem, dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i rum. 6) Na koniec dodać przygotowane bakalie, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 min., do suchego patyczka. 8) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 9) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować pomarańczowym lukrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką. Upieczony, wystudzony keks dobrze jest również zawinąć w folię spożywczą na ok. 24 h, aby przeszło aromatem bakalii.
Przepisy Desery
Desery
Kruche rogaliki z marmolada
Desery
Ciasto z owocami na kefirze
Desery
Sernik stracciatella truskawkami bez pieczenia
Desery
Małe tartaletki z musem jabłkowym
Kruche rogaliki z marmolada
Przepis na proste w przygotowaniu kruche rogaliki z marmoladą.
Odsłon: 16
Ciasto z owocami na kefirze
Przepis na pyszne ciasto z owocami na kefirze naturalnym
Odsłon: 23