Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami zostają nam białka po upieczeniu np. strucli makowej i nie wiemy co z nimi zrobić. Proponuje keks. Ciasto jest smaczne i nadaje się do dłuższego przechowania.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1124
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1124
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę,dodawać cukier ciągle miksując.
Wlać roztopiony tłuszcz, ciepłe mleko, wsypać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia, cukrem waniliowym, dodać sok z pomarańczy i aromat. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Bakalie wymieszać dodając nieco mąki, żeby nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia. Wymieszać razem z masą.
Podłużną blaszkę o wym.15x35 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i włożyć do lekko nagranego piekarnika. Piec w tem.170 st.C przez 50 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem, czy środek jest już upieczony /patyczek musi być całkiem suchy/.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. SMACZNEGO!