Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kemm’s Kuchen, nazywane też piernikami hamburskimi to tradycyjne, bożonarodzeniowe ciastko z serca Hamburga. Ich historia zaczęła się blisko 250 lat temu. W roku pańskim 1782 roku mistrz piekarniczy Johann Georg Kemm wypiekł pierwszy raz swoje brązowe ciasteczka bożonarodzeniowe przy Lange Reihe w Św. Jerzym w centrum Hamburga.
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 377
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 476
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 377
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 476
Składniki
Wyjmij wieczorem ciasto z lodówki, żeby do następnego dnia zagrzało się i zmiękło.
Ugniataj, najlepiej ciasto jest wyrabia w robocie planetarnym, dodając stopniowo do ciasta olej kokosowy, następnie cukier puder, sól i przyprawy. Dodaj Hirschhornsalz z wodą, zagnieć, dodaj potaż z wodą i zagniataj ciasto przez kilka minut, tak żeby dobrze i na gładko się wyrobiło. Ja wyrabiam 10 minut w robocie planetarnym na średnich i wysokich obrotach. Zawiń w folię spożywczą i zostaw do następnego dnia w dość chłodnym miejscu, ale nie w lodówce,
Następnego dnia podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj. Oryginalnie są wycinane w prostokąt 3 na 6 centymetrów. Ja użyłem ringu o średnicy 7 cm
Piec przez 15 20 minut w temperaturze 180 C
Zagnieć syrop z maka pszenna i żytnią, zawiń ciasto w folie spożywczą i zostaw na tydzień w lodówce. Idealnie jest ponoć zostawić ciasto na miesiąc. Moje dojrzewało dziewieć dni