Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularny batonik w wersji XXL. Czy ktoś odmówi?
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3592
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 460
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 183
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5592
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1155
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 466
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3592
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 460
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 183
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5592
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1155
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 466
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dalej ubijając dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej oraz mleko. Ciągle ubijając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180°C. Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Czekoladę łamiemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy mleko, masło i olej. Podgrzewamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Na koniec dodajemy żelatynę. Jeszcze przez chwilę miksujemy aż żelatyna połączy się z masą.
Połowę masy wykładamy na biszkopt, smarujemy cienką warstwą czekolady a następnie wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy pozostałą czekoladą.