Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny waniliowy Crème brûlée ozdobiony soczystymi owocami i listkami mięty to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4296
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 397
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4296
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 397
Składniki
Śmietankę wlewamy do rondelka dodajemy do niej nasionka wanilii oraz wydrążony strąk wanilii. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W misce ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem. Cały czas ucierając masę trzepaczką cienkim strumieniem wlewamy śmietankę. Masę przelewamy do małych naczynek żaroodpornych. Jeśli na powierzchni masy pojawią się pęcherzyki powietrza, usuwamy je za pomocą papierowego ręcznika (wystarczy lekko dotknąć każdy pęcherzyk rogiem ręcznika). Naczynka stawiamy na głębokiej blaszce, wstawiamy do piecyka. Na blaszkę wlewamy gorącą wodę tak by dostawała do połowy wysokości naczynek. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach C. Blaszkę z deserkami wyjmujemy z piecyka, ale deserki jeszcze na niej zostawiamy przez 10 minut by powoli stygły w temperaturze pokojowej. Deserki po wystygnięciu odstawiamy do całkowitego schłodzenia do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przed podaniem każdy deser posypujemy cukrem. Cukier przypalamy za pomocą palnika. Jeśli nie mamy palnika to deserki możemy wstawić na chwilę do piecyka opcja GRILL na około 2 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Każdy Crème brûlée posypujemy ulubionymi owocami oraz listkami mięty.