Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny waniliowy Crème brûlée ozdobiony soczystymi owocami i listkami mięty to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4438
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1421
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 382
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4438
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1421
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 382
Składniki
Śmietankę wlewamy do rondelka dodajemy do niej nasionka wanilii oraz wydrążony strąk wanilii. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W misce ucieramy żółtka i całe jajko z cukrem. Cały czas ucierając masę trzepaczką cienkim strumieniem wlewamy śmietankę. Masę przelewamy do małych naczynek żaroodpornych. Jeśli na powierzchni masy pojawią się pęcherzyki powietrza, usuwamy je za pomocą papierowego ręcznika (wystarczy lekko dotknąć każdy pęcherzyk rogiem ręcznika). Naczynka stawiamy na głębokiej blaszce, wstawiamy do piecyka. Na blaszkę wlewamy gorącą wodę tak by dostawała do połowy wysokości naczynek. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach C. Blaszkę z deserkami wyjmujemy z piecyka, ale deserki jeszcze na niej zostawiamy przez 10 minut by powoli stygły w temperaturze pokojowej. Deserki po wystygnięciu odstawiamy do całkowitego schłodzenia do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przed podaniem każdy deser posypujemy cukrem. Cukier przypalamy za pomocą palnika. Jeśli nie mamy palnika to deserki możemy wstawić na chwilę do piecyka opcja GRILL na około 2 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Każdy Crème brûlée posypujemy ulubionymi owocami oraz listkami mięty.