Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk w śród tortów, orzechowo-kawowy, jeden z ulubionych mojej Julci jak się okazało. Orzechowe ciasto z pyszną kawową masą, chodź niezbyt słodki za to bardzo kaloryczny, a to za sprawą dużej ilości masła.
Biszkopt: z podanych wyżej składników robimy, albo trzy osobne biszkopty, albo jeden i kroimy go na trzy części. Ja upiekłam trzy osobne biszkopty; czyli białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników.
Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy.
Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce i pieczemy tak samo kolejne dwa ciasta.
Masa: Żółtka ubijamy razem ze zwykłym cukrem na parze do momentu, aż żółtka zbieleją, podwoją swoją objętość i zgęstnieją, a następnie odstawiamy je do ostygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej lekko miksujemy. Do zmiksowanego masła dodajemy cukier puder i dalej miksujemy.
Następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i w dalszym ciągu ubijamy.
Na końcu również po łyżce dodajemy mocnej wystudzonej kawy i dokładnie miksujemy.
Kiedy masa będzie gotowa wówczas wykładamy 1/3 jej objętości na pierwszy biszkopt. Dokładnie rozprowadzamy i nakładamy drugi biszkopt.
Na drugi biszkopt również nakładamy 1/3 masy i rozprowadzamy po całym biszkopcie. Nakładamy ostatni biszkopt.
Dekorujemy cały tort resztą masy kawowej. Gotowy tort wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli tortu nie będą jadły dzieci wówczas można biszkopty skropić alkoholem i również możecie dodać kieliszek alkoholu do masy. Smacznego !!!
Zalewa do ogórków siostry Anastazji jest delikatna i uniwersalna. Jej wyjątko...
Odsłon: 19590
Domowa zupa warzywna z pomidorami zapraszam jak robię
Odsłon: 21
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 43
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu d...
Odsłon: 76
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 99
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 748
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 515
Domowa zupa warzywna z pomidorami zapraszam jak robię
Odsłon: 21
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Odsłon: 43
Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu d...
Odsłon: 76
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 99
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 748
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 515
Składniki
Biszkopt: z podanych wyżej składników robimy, albo trzy osobne biszkopty, albo jeden i kroimy go na trzy części. Ja upiekłam trzy osobne biszkopty; czyli białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników.
Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy.
Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce i pieczemy tak samo kolejne dwa ciasta.
Masa: Żółtka ubijamy razem ze zwykłym cukrem na parze do momentu, aż żółtka zbieleją, podwoją swoją objętość i zgęstnieją, a następnie odstawiamy je do ostygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej lekko miksujemy. Do zmiksowanego masła dodajemy cukier puder i dalej miksujemy.
Następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i w dalszym ciągu ubijamy.
Na końcu również po łyżce dodajemy mocnej wystudzonej kawy i dokładnie miksujemy.
Kiedy masa będzie gotowa wówczas wykładamy 1/3 jej objętości na pierwszy biszkopt. Dokładnie rozprowadzamy i nakładamy drugi biszkopt.
Na drugi biszkopt również nakładamy 1/3 masy i rozprowadzamy po całym biszkopcie. Nakładamy ostatni biszkopt.
Dekorujemy cały tort resztą masy kawowej. Gotowy tort wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli tortu nie będą jadły dzieci wówczas można biszkopty skropić alkoholem i również możecie dodać kieliszek alkoholu do masy. Smacznego !!!
Przepisy Desery
Desery
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych
Desery
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Desery
Szarlotka z papierówek
Desery
Lody chałwowe
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to wyjątkowo kremowe i del...
Odsłon: 22
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to smak dzieciństwa. Puszyste, delikatnie słodk...
Odsłon: 99