Desery Przepis na:
Klasyczny tort orzechowo-kawowy


Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17038
Dodano: 12.03.2018
Odsłon: 2168
Składniki
- Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka x 3
- 4 łyżki mąki x 3
- 4 łyżki cukru x 3
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3
- 150 g mielonych lub drobno siekanych orzechów włoskich x 3
- Masa kawowa:
- 6 żółtek
- 4 kostki po 200 g dobrego masła przynajmniej 82% tłuszczu
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek cukru pudru
- kilka łyżek bardzo mocnej kawy
- kilka łyżek mocnego alkocholu (niekoniecznie)
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Biszkopt: z podanych wyżej składników robimy, albo trzy osobne biszkopty, albo jeden i kroimy go na trzy części. Ja upiekłam trzy osobne biszkopty; czyli białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników.
-
Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy.
-
Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę.
-
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce i pieczemy tak samo kolejne dwa ciasta.
-
Masa: Żółtka ubijamy razem ze zwykłym cukrem na parze do momentu, aż żółtka zbieleją, podwoją swoją objętość i zgęstnieją, a następnie odstawiamy je do ostygnięcia.
-
Masło o temperaturze pokojowej lekko miksujemy. Do zmiksowanego masła dodajemy cukier puder i dalej miksujemy.
-
Następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i w dalszym ciągu ubijamy.
-
Na końcu również po łyżce dodajemy mocnej wystudzonej kawy i dokładnie miksujemy.
-
Kiedy masa będzie gotowa wówczas wykładamy 1/3 jej objętości na pierwszy biszkopt. Dokładnie rozprowadzamy i nakładamy drugi biszkopt.
-
Na drugi biszkopt również nakładamy 1/3 masy i rozprowadzamy po całym biszkopcie. Nakładamy ostatni biszkopt.
-
Dekorujemy cały tort resztą masy kawowej. Gotowy tort wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli tortu nie będą jadły dzieci wówczas można biszkopty skropić alkoholem i również możecie dodać kieliszek alkoholu do masy. Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (6)

Dolcevita-in-my-kitchen 13 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Idealny torcik, juz sam opis brzmi jak poemat :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 13 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Kawałek do kawusi to ja bym baaaaaaardzo chętnie :))))) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 12 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Z pewnością bardzo smaczne :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz