Desery Przepis na:
Klawa truskawa

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4051
Dodano: 03.05.2014
Odsłon: 877
Składniki
- 100 ml mleka chudego 0,5 %
- 100 ml wody
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 1 kostka mlecznej czekolady
- 1 łyżka kokosu
- 3 duże truskawki do deseru + truskawki do dekoracji
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Mleko i wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy kaszę i cukier wanilinowy, gotujemy na małym ogniu w sumie około 15 minut. Od chwili zagotowania często mieszamy, pod koniec dodajemy czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kokos. Odstawiamy na około 10 minut do przestygnięcia.
-
Truskawki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do przestudzonej kaszy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przelanej zimną wodą miseczki. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
-
Przekładamy na talerzyk, dekorujemy truskawkami i zajadamy.
SMACZNEGO:)
Komentarze do przepisu (0)