Do góry

Desery Przepis na:

Klawa truskawa

Klawa truskawa

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4051

Dodano:

Odsłon: 877

Pyszny, dietetyczny deserek na bazie kaszy jaglanej, dla amatorów połączenia smaku truskawek i czekolady:) Nazwę zaczerpnęłam od cukierków czekoladowych z nadzieniem truskawkowym o tej właśnie nazwie:)

Składniki

  • 100 ml mleka chudego 0,5 %
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 kostka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kokosu
  • 3 duże truskawki do deseru + truskawki do dekoracji
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Mleko i wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy kaszę i cukier wanilinowy, gotujemy na małym ogniu w sumie około 15 minut. Od chwili zagotowania często mieszamy, pod koniec dodajemy czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kokos. Odstawiamy na około 10 minut do przestygnięcia.

  2. Truskawki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do przestudzonej kaszy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przelanej zimną wodą miseczki. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

  3. Przekładamy na talerzyk, dekorujemy truskawkami i zajadamy.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń