Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sposób na wykorzystanie białek – kokosanki, do których potrzeba zaledwie kilku składników. Oczywiście, ciasteczka są mocno kokosowe w smaku; ich chrupiący wierzch, kryje miękkie, kremowe wnętrze. Przepis można łatwo dostosować w zależności od tego, ile białek musisz zużyć, a z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kokosa!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3062
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3062
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
6 dużych białek przelej do miski. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej piany. Ubijanie zacznij od niskich obrotów i zwiększ je w miarę powiększania się piany. Uważaj, żeby nie przebić białek.
Kiedy białka są puszyste, ale nie sztywne, zacznij dodawać do nich cukier. ¾ szklanki drobnego białego cukru dodaj w kilku partiach, za każdym razem łącząc go całkowicie z pianą.
Po dodaniu całego cukru wmiksuj w pianę odrobinę ekstraktu migdałowego.
450 g wiórków kokosowych dodaj w dwóch lub trzech partiach i delikatnie połącz z białkami za pomocą sylikonowej szpatułki. Gotowa masa kokosowa powinna być gęsta, wręcz plastyczna, na tyle, że można kształtować ciasteczka dłońmi. Będzie również dosyć klejąca.
Kokosanki ukształtuj za pomocą łyżki stołowej, dłońmi lub łyżką do lodów. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach.
Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra-dół, przez około 15 – 20 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.
Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na blaszce. Świeżo po pieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego warto dać im chwilę na zestalenie.
Smacznego!