Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilku dni córki męczyły mnie o kokosanki, zrobiłam :) ze zwykłej babki i polewy kakaowej obsypane wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo smaczne.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 913
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1723
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4128
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 217
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 913
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1723
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4128
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 217
Składniki
Na babkę ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy jajka. Do utartej masy dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, oraz olej i ocet. Dokładnie ucieramy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Jak ciasto nam stygnie robimy polewę, w garnku podgrzewamy śmietanę z cukrem, dodajemy margarynę, mieszamy i chwilę gotujemy by wszystko dobrze się połączyło. Na koniec dodajemy kakao, rozcieramy grudki i odstawiamy by przestygło.
Ciasto kroimy na kwadraty, tak około 8 cm., które kroimy na trójkąty. Nasze trójkąty ja z córkami smarowałam pędzelkiem i obtaczałam w wiórkach kokosowych. Gotowe kokosanki wstawiamy do lodówki by polewa zastygła.