Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3986
Dodano: 11.01.2020
Odsłon: 5620
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kaszę manną wsypałam do miski i zalałam ją zimnym mlekiem. Odstawiłam ją na kilkanaście minut aby trochę napęczniała i wchłonęła cały płyn. Następnie do kaszy dodałam wiórki kokosowe, mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy, miękkie masło i żółtko. Dokładnie wymieszałam wszystko mikserem na najniższych obrotach. Pozostałe białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam już ciasto delikatnie łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam porcje ciasta i lekko je spłaszczałam tworząc kształt kółek. Ciastka wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam ciasteczka ok. 15 minut. Powinny być lekko przyrumienione z wierzchu i mocniej zarumienione na brzegach. Należy jednak uważać aby nie przypaliły się od spodu. Upieczone ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę. Ciastka można jeść na ciepło lub dopiero po wystudzeniu. Najlepsze są na świeżo. Można je posypać dodatkowo cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

WanilioweImprowizacje 11 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
dziękuję2 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 11 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Fajny i ciekawy pomysł:)- takich ciasteczek jeszcze nie jadłam. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz