Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe ciastka z kaszy manny

Kokosowe ciastka z kaszy manny

Autor:

Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3986

Dodano:

Odsłon: 5620

Kokosowe ciastka z kaszy manny. Łatwe i szybkie do zrobienia. Najlepsze jeszcze na ciepło.

Składniki

  • 1szkl. kaszy manny
  • 3/4szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosowe ciastka z kaszy manny

Przygotowanie

  1. Kaszę manną wsypałam do miski i zalałam ją zimnym mlekiem. Odstawiłam ją na kilkanaście minut aby trochę napęczniała i wchłonęła cały płyn. Następnie do kaszy dodałam wiórki kokosowe, mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy, miękkie masło i żółtko. Dokładnie wymieszałam wszystko mikserem na najniższych obrotach. Pozostałe białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam już ciasto delikatnie łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam porcje ciasta i lekko je spłaszczałam tworząc kształt kółek. Ciastka wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam ciasteczka ok. 15 minut. Powinny być lekko przyrumienione z wierzchu i mocniej zarumienione na brzegach. Należy jednak uważać aby nie przypaliły się od spodu. Upieczone ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę. Ciastka można jeść na ciepło lub dopiero po wystudzeniu. Najlepsze są na świeżo. Można je posypać dodatkowo cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń