Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe ptasie meczko

Kokosowe ptasie meczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2434

Dodano:

Odsłon: 1216

Domowej roboty kokosowe pralinki.Pyszne i własnoręcznie zrobione takie smakują najlepiej.

Składniki

  • 500ml mleka
  • 200g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10-12 łyżek kaszy manny
  • 120g masła
  • 250g wiórków kokosowych
  • 300g gorzkiej czekolady
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosowe ptasie meczko

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy,następnie wsypujemy cukier,cukier waniliowy i kaszę mannę gotujemy ok.5 min. do zgęstnienia masy.Następnie dodajemy masło oraz wiórki kokosowe i mieszamy.Odstawiamy z ognia i czekamy aż masa trochę przestygnie.
    Szykujemy pojemniczek najlepiej kwadratowy albo prostokątny.Ja akurat nie miałam więc zrobiłam w okrągłych,dno wykładamy folią spożywczą i na to wykładamy naszą masę.
    Zawijamy brzegi folii i wkładamy do lodówki na min.1 godzinę.Po upływie tego czasu masę ,która będzie już zastygnięta wykładamy na deseczkę do krojenia i kroimy kwadraty lub prostokąciki.
    Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej tak żeby była płynna.każdą kostkę zanurzamy w czekoladzie i odkładamy.Kiedy wszystkie kostki będą czekoladowe wkładamy je do lodówki aby polewa czekoladowa stężała.Można jeszcze przed włożeniem do lodówki posypać wiórkami lub innymi posypkami :).
    Po leżakowaniu w lodówce nasze pralinki gotowe :).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń