Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowo - orzechowy deser z ricottą i bezikami

Kokosowo - orzechowy deser z ricottą i bezikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 383

Słone orzechy arachidowe, pachnący kokos i słodkie bezy. Pyszny i nietypowy deser na jogurcie i serku ricotta. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.

Składniki

  • Jogurt grecki - 400g
  • Ser Ricotta - 250g
  • Cukier - 3 łyzki
  • Kokos - 4 łyżki
  • Masło orzechowe 100% - 3 łyżki
  • Mini bezy:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Mąka ziemniaczana - mała łyżeczka
  • Dekoracje:
  • Czekolada - 50g
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowo - orzechowy deser z ricottą i bezikami

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z Ricottą i dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki cukru i kokos, do drugiej łyżkę cukru i masło orzechowe. Obie masy mieszamy o odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Kiedy masy zgęstnieją nakładamy je do miseczek (ja użyłam łupin kokosowych). Masy ładnie odróżniają się kolorem.

  2. Mini bezy:

    Białko ubijamy rozpoczynając od małych obrotów i zwiększając do najwyższych. Dodajemy partiami cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezy układamy łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 100 stopniach 70 minut (moje były bardzo malutkie). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

    Dekoracje:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do małych foremek (na praliny). Schładzamy w lodówce. Jeśli nie macie foremek, to możecie udekorować deser czekoladą startą na tarce lub nożem.

    Podajemy mocno schłodzone. Mini bezy i czekoladowe dekoracje układamy przed samym podaniem!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń