Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem.

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 1623

Nie ukrywam, że uwielbiam piec serniki i za każdym razem wychodzą mi pyszne, a moja rodzina zjada je w wielkim apetytem prosząc o dokładkę. Jaka ja wtedy jestem szczęśliwa. A ten sernik mocno kokosowy i z nutką ajerkoniaku jest idealny na wielkanocny stół. Zaskoczycie nim rodzinę i gości. Co ja mam więcej napisać...upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta )
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • kolorowa posypka według uznania
  • kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Całość dokładnie mieszamy.

  3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie do blaszki z ciastem.

  4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 70-80 minut.

  5. Studzenie i krojenie: Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Gotowy kroimy.

  6. Podanie: Przed podaniem każdy kawałek sernika dekorujemy ajerkoniakiem i cukrową posypką. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń