Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 394
Dodano: 17.11.2012
Odsłon: 26875
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru i mlekiem. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem, dodać jajko, rozczyn z drożdży i śmietanę, następnie wyrobić szybko ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę, może być na całą noc.
Ciasto wałkować na grubość ok. 1 cm, wycinać kwadraty, napełniać marmoladą, masą makową (jak do makowca) lub masą serową (40dkg białego sera wymieszać z jajkiem i proszkiem budyniowym).
Sklejać przeciwległe rogi tworząc takie "półkoperty". Jeśli rogi nie chcą się skleić można im pomóc smarując je mlekiem.
Piec kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180o. Po wystygnięciu dekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub soku z cytryny:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Kocurekwkuchni 21 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Dziękuję. A są naprawdę pyszne!:) Polecam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

wytrawny 21 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Wygladaja niesamowicie apetycznie:) Mniammi!1 Kto głosował? | Odpowiedz