Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa babka

Kolorowa babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 4985

Dodano:

Odsłon: 1563

Babeczka w trzech kolorach czyli tzw. "babka tulipan". Ładnie się prezentuje i pysznie smakuje:)

Składniki

  • margaryna 25 dag
  • jajka 5 szt
  • mąka tortowa 2 szklanki z czubkiem
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka z czubkiem
  • kisiel wiśniowy 1 op
  • kisiel cytrynowy 1 op
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kolorowa babka

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem ma puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Gotowe ciasto dzielimy na trzy porcje: do jednej porcji dodajemy kisiel wiśniowy, do drugiej kisiel wiśniowy a do trzeciej kakao.
    Formę do babki natłuszczamy a następnie na przemian kładziemy kolorowe ciasta.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 50 min - do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dekorujemy według uznania - ja oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń