Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle i musy owocowe. Dziś typowy mus owocowy bez dodatku jogurtu, ale za to z 5 różnych owoców, zblendowanych i ułożonych warstwowo. Do tego biszkopciki i dzieci mają mega smaczną i uwielbianą przez nie przekąskę, która może zastąpić 2 śniadanie, zwłaszcza, gdy dni są ciepłe i ma się ochotę na coś lekkiego. Dla dorosłych oczywiście to też jak najbardziej wskazana przekąska pełna witamin. Zachęcam więc do przygotowania tej smacznej bomby witaminowej.
blender ręczny bądź kielichowy
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
Banana kroimy na plasterki, brzoskwinię/ nektarynkę obieramy i również kroimy na kawałki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Mus przekładamy łyżką do pucharków
Kiwi obieramy, wydrążamy miąższ i blendujemy. Delikatnie przekładamy za pomocą łyżki na mus bananowy
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Z arbuza wyjmujemy pestki, kroimy go na kawałki i dodajemy do truskawek. Wszystko blendujemy i znów delikatnie przekładamy łyżką na mus z kiwi
Wskazówki: Ja blenduję owoce blenderem ręcznym, można też użyć kielichowego. Do musu z kiwi i do musu truskawkowo-arbuzowego możemy dodać po łyżeczce miodu, jeśli owoce są kwaśne. U nas był mus bez miodu. Do przystrojenia można użyć listków mięty lub melisy. Mus możemy podać z biszkoptami lub sam.