Do góry

Desery Przepis na:

Kopiec kreta

Kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1938

Dodano:

Odsłon: 205

Bardzo smaczny i prosty do przygotowania deser, z bitą śmietaną w oryginale są banany zastąpiłam je brzoskwiniami. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, wtedy również bardzo ładnie się kroi.

Składniki

  • Ciasto ·Łyżka kakao · 100g cukru · Łyżeczka cukru waniliowego · 2 jajka · 100g masła ·2 szklanki mąki pszennej · 1,5 łyżeczki
  • Masa · Puszka brzoskwiń · 500ml śmietany 36% 1 śmietan- fix · cukier waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kopiec kreta

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

  2. Wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.
    Ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami.
    Na ciasto wyłożyć brzoskwinie i ubitą śmietanę, formując kopiec.
    Całości posypać masę pokruszonym ciastem, wstawić do lodówki.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń