Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10375
Dodano: 06.01.2018
Odsłon: 835
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy.
Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni-na złoty kolor.
Upieczony biszkopt ściągamy z blachy i wykładamy papierem do góry na ściereczkę.
Ściągamy papier i delikatnie zwijamy biszkopt w rulon, wzdłuż dłuższego boku.Odkładamy do wystudzenia.
Pieczemy drugą roladę.
Gdy rolady wystygną smarujemy je dżemem, i ponownie zwijamy.
Odkładamy na 15 minut.
Miskę o pojemności 5 l wykładamy folią spożywczą.Rolady tniemy na plasterki około 1 cm, nawet troszkę mniej.
Plasterkami wykładamy miskę.
MASA
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy serki, i żelatynę-dokładnie wymieszaną w 3/4 szklanki wrzątku i ostudzoną.
masę wylewamy do miski, wyrównujemy odstające kawałki rolad, możemy to co nam zostało wyłożyć na górę.
Ciasto przykrywamy folią spożywcza i wkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia do miski wkładamy talerz i odwracamy ją do góry dnem, ciasto pięknie wyjdzie z miski :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 07 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
No to ja też to kupuję, tylko muszę zlecić komuś wykonanie, bo dla nas, to kosmos xDSuperwo wygląda :D Odpowiedzi: 5 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 07 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
widok obłędny!!! mam przepis na Dzień Babci :))) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz