Do góry

Desery Przepis na:

kopuła z rolady z puszystym serowym nadzieniem a'la Charlotte Royale

kopuła z rolady z puszystym serowym nadzieniem a'la Charlotte Royale

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10375

Dodano:

Odsłon: 835

Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-)

Składniki

  • PODAJĘ SKŁADNIKI NA CIASTO WYKONANE W MISCE O POJEMNOŚCI 5 L (CIASTO WYSZŁO SPORE )
  • ROLADA BISZKOPTOWA (musimy upiec 2 sztuki)
  • -4 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl maki pszennej tortowej
  • NADZIENIE
  • -600g serka homogenizowanego waniliowego
  • -600ml śmietany 30%
  • -1 łyżka cukru pudru
  • -3 łyżki żelatyny -3/4 szkl wrzątku
  • DODATKOWO dżem truskawkowy (najlepiej jakiś gęsty)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
kopuła z rolady z puszystym serowym nadzieniem a'la Charlotte Royale

Przygotowanie

  1. Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy.

    Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę.
    Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni-na złoty kolor.

  2. Upieczony biszkopt ściągamy z blachy i wykładamy papierem do góry na ściereczkę.
    Ściągamy papier i delikatnie zwijamy biszkopt w rulon, wzdłuż dłuższego boku.Odkładamy do wystudzenia.

    Pieczemy drugą roladę.

    Gdy rolady wystygną smarujemy je dżemem, i ponownie zwijamy.


  3. Odkładamy na 15 minut.

    Miskę o pojemności 5 l wykładamy folią spożywczą.Rolady tniemy na plasterki około 1 cm, nawet troszkę mniej.

    Plasterkami wykładamy miskę.

  4. MASA

    Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem.
    Następnie dodajemy serki, i żelatynę-dokładnie wymieszaną w 3/4 szklanki wrzątku i ostudzoną.


  5. masę wylewamy do miski, wyrównujemy odstające kawałki rolad, możemy to co nam zostało wyłożyć na górę.
    Ciasto przykrywamy folią spożywcza i wkładamy na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia do miski wkładamy talerz i odwracamy ją do góry dnem, ciasto pięknie wyjdzie z miski :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 stycznia 2018 No to ja też to kupuję, tylko muszę zlecić komuś wykonanie, bo dla nas, to kosmos xD
Superwo wygląda :D
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń