Do góry

Desery Przepis na:

Kora:

Kora:

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 4387

Dodano:

Odsłon: 4929

Jedno ze smaczniejszych ciast, chociaż pracochłonne. Najlepiej rozłożyć sobie pieczenie na dwa dni.

Składniki

  • Ciasto:
  • 8 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 20 dag mielonych orzechów
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag wiórek
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 30 dag masła extra
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 5 żółtek
  • Dodatkowo:
  • 3 paczki delicji o smaku morelowym
  • 3 galaretki o smaku morelowym
  • 3 szklanki gorącej wody
  • Poncz:
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • kieliszek spirytusu
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Kora:

Przygotowanie

  1. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i resztę składników.
    Rozlać do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
    Piec około 10-15 minut w temp. 170 stopniach

    Odlać sok z brzoskwiń i dopełnić do 2 szklanek wodą. Zagotować.
    W wodzie rozrobić budynie, mąkę i żółtka.
    Ugotować budyń. Ostudzić.
    Osobno utrzeć miękkie masło i łączyć z zimnym budyniem.



    W ponczu moczymy delicje.

    Przełożenie ciasta:

    Ciasto bakaliowe-krem-delicje nasączone ponczem-krem-ciasto bakaliowe-krem-drobno pokrojone brzoskwinie-galaretka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń