Do góry

Desery Przepis na:

Koreańskie pączki Kkwabaegi

Koreańskie pączki Kkwabaegi

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 14293

Pyszne, zakręcone pączki w cynamonowej posypce

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej + do wyrabiania
  • 2 łyżki masła
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • Posypka: biały cukier – 3-4 łyżki 1/2 łyżeczki cynamonu
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło w rondelku. Usuń z palnika, wymieszaj z mlekiem, cukrem i solą, dodaj jajko, wszystko dokładnie połącz. Wsyp drożdże i odstaw miksturę na 10 minut. Do dużej miski wsyp mąkę i dolej mokre składniki. Wszystko wymieszaj drewnianą łopatką, a następnie użyj ręki, by wyrobić ciasto (ok 5 minut). Uformuj kulę, przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 i 1/2 h). Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, by pozbyć się powietrza, wyrób ponownie przez kilka minut. Na stolnicę wysyp 2 łyżki mąki. Wyłóż ciasto i podziel je na 16 równych kulek. Każdą kulkę roluj tak, by utworzyć długi na ok 25 cm wałeczek. Na sam koniec jedna ręka powinna rolować w górę, a druga w dół, gdy podniesiesz wałeczek i złączysz końcówki, sam powinien się zwijać we właściwym kierunku, należy go w tym kierunku zwinąć ok 3 razy. Ułóż każdą porcję na oprószonym mąką blacie i pozwól im wyrosnąć przez 30 minut. Po 15 minutach odwróć dołem do góry, by urosły równomiernie.

  2. Rozgrzej olej do 180 stopni. Możesz sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym, ewentualnie wrzuć plasterek surowego ziemniaka, jeśli zacznie „bąbelkować”, olej jest gotowy. Zmniejsz temperaturę na średnią i delikatnie wrzucaj pączki. Gdy z jednej strony będą złote, obracaj i smaż z drugiej strony. Wyjmuj i osącz na ręczniku lub durszlaku. Podobnie postępuj z każdą porcją.

  3. Jeszcze gorące pączki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem. Najlepiej wysypać oba składniki na miseczkę i każdego pączka osobno obtaczać.

    Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń