Do góry

Desery Przepis na:

Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa

Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3412

Dodano:

Odsłon: 2978

Biszkopt przełożony masą serkową, z której można zrobić sernik na zimno. Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne, mało słodkie, lekkie i przyjemnie owocowe.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 40g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku cytrynowego do ciast
  • Masa:
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 200g
  • 1 serek homogenizowany brzoskwiniowy 165g
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka truskawkowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa

Przygotowanie

  1. Jaja na biszkopt wybiłam do miski. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam mikserem na najwyższych obrotach aż jajka zbielały i zrobiły się puszyste. Mąkę pszenną wymieszałam z budyniem i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiałam do utartych jajek. Dodałam olejek cytrynowy i wymieszałam wszystko dokładnie. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam i przekroiłam na dwa blaty mniej więcej równej grubości. Jeden blat włożyłam z powrotem do tortownicy. Każdą galaretkę brzoskwiniową rozpuściłam w osobnej miseczce w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Jedną zimną galaretkę wymieszałam z serkiem waniliowym, a drugą z serkiem brzoskwiniowym. Poczekałam aż masy zaczną gęstnieć i pierwszą z serkiem waniliowym wyłożyłam na biszkopt w tortownicy. Przykryłam ją drugim blatem biszkoptu i wyłożyłam masę z serkiem brzoskwiniowym. Ciasto wstawiłam do lodówki aby masy dobrze stężały. W między czasie rozpuściłam galaretkę truskawkową w 500ml gorącej wody. Gdy galaretka wystygła wylałam ją na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki, tym razem na całą noc aby galaretka zastygła. Po schłodzeniu ciasto pokroiłam na kawałki, a'la kostki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń