Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4748
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12873
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5741
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7264
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4748
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12873
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5741
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7264
Składniki
Jajka mocno utrzeć z cukrem. Do jajek dodać miód i ucierać. Dodać posiekane orzechy laskowe, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową kandyzowaną i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą do piernika oraz łyżkę miękkiego masła i łyżkę rumu.
Wyrobioną masę przełożyć do formy 30x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 min. Wystudzić w foremce.
Zrobić lukier - wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i rumem.
Jeszcze ciepły piernik polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny, rumu. Posypać obficie skórką pomarańczową kandyzowaną.
Już wystudzony piernik pokroić na małe porcje, kwadraty o boku ok. 4 cm., albo romby.
Smacznego.
Wersja dla dzieci bez alkoholu.