Do góry

Desery Przepis na:

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1732

Dodano:

Odsłon: 2301

Kostka wiśniowa

Składniki

  • Biszkopt: forma 22cmx 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao
  • Krem: 0,75 l śmietany, 2 fixy do śmietany, 3-4 łyżki cukru pudru, łyżka kakao
  • 0,75 kg wydrylowanych wiśni
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Przestudzony biszkopt orzrciąć na trzy blaty

  2. Biszkopt przekroić na trzy blaty
    Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem
    Podzielić na na trzy części do pierwszej części do dac kako i wymieszać, posmarować pierwszy blat, na kakaowej śmietanie ułożyć ok 30 dag wiśni, przykryć kolejnym biszkoptem pismarowac drugą częścią śmietany i ułożyć ok 30 dag wiśni przykryć ostatnim blatem. Ciasto udekorowac pozostałą śmietaną oraz wiśniami.

  3. Każdy blat można nasączyć np. wiśniówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń