Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domownicy i goście uwielbiają te kostki.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1415
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 259
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 678
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17072
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1415
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 259
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 678
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17072
Składniki
Miód, masła, cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Przestudzić. Mąkę pszenna wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną, pieprzem i solą. Wsypywać stopniowo mąkę do garnka i mieszać. Dodać jeszcze jajko i mieszać. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić podsypując mąką. Rozwałkować na dwa prostokątne placki wielkości blaszki. Jeden placek ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Mielone migdały, płatki migdałowe, żółtko, mąkę, mleko, cukier, olejek dokładnie wymieszać. Rozsmarować na placku ułożonym na blaszce. Na masie migdałowej rozsmarować powidła. Wszystko przykryć drugim plackiem i docisnąć boki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Wyjąć ciasto i ciepłe pokroić na małe kwadraty ok 4x4 cm. Można polukrować, ale nie koniecznie. Takie ciastka można ułożyć w ładnym pudełku i przetrzymać do świąt, pod warunkiem, że wcześniej nie znikną. Smacznego.