Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domownicy i goście uwielbiają te kostki.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10648
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3292
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10648
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3292
Składniki
Miód, masła, cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Przestudzić. Mąkę pszenna wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną, pieprzem i solą. Wsypywać stopniowo mąkę do garnka i mieszać. Dodać jeszcze jajko i mieszać. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić podsypując mąką. Rozwałkować na dwa prostokątne placki wielkości blaszki. Jeden placek ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Mielone migdały, płatki migdałowe, żółtko, mąkę, mleko, cukier, olejek dokładnie wymieszać. Rozsmarować na placku ułożonym na blaszce. Na masie migdałowej rozsmarować powidła. Wszystko przykryć drugim plackiem i docisnąć boki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Wyjąć ciasto i ciepłe pokroić na małe kwadraty ok 4x4 cm. Można polukrować, ale nie koniecznie. Takie ciastka można ułożyć w ładnym pudełku i przetrzymać do świąt, pod warunkiem, że wcześniej nie znikną. Smacznego.