Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki do kawy jak również na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy do pracy.
miseczka do drożdży, miseczka do nadzienia, miska do ciasta, duża blacha do pieczenia...
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5020
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5020
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Składniki
na głębokim talerzu lub miseczce połączyć twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Wszystko dobrze wyrobić widelcem na jednolitą masę. składniki zaczynu drożdżowego rozmieszać w miseczce i pozostawić na ok. 10 - 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać jajko, roztopione masło, mleko, dodać wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrobić ( najpierw łyżką następnie ręką, lub mikserem z hakami do ciast drożdżowych). Odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Posypać stolnicę mąką wyłożyć ciasto, posypać również ciasto na wierzchu. Rozwałkować na prostokąt i rozsmarować masę twarogową zostawiając odstęp od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć dłuższymi bokami do środka, (aby rolada była 1/3 szerokości) Boki i górny brzeg ciasta skleić podobnie jak pierogi. Pokroić długim nożem na 6 ciastek. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i każde ciastko przekręcić na ósemkę Odstawić blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Potem polukrować cukrem pudrem rozrobionym z sokiem cytrynowym.