Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki do kawy jak również na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy do pracy.
miseczka do drożdży, miseczka do nadzienia, miska do ciasta, duża blacha do pieczenia...
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27545
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27545
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
na głębokim talerzu lub miseczce połączyć twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Wszystko dobrze wyrobić widelcem na jednolitą masę. składniki zaczynu drożdżowego rozmieszać w miseczce i pozostawić na ok. 10 - 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać jajko, roztopione masło, mleko, dodać wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrobić ( najpierw łyżką następnie ręką, lub mikserem z hakami do ciast drożdżowych). Odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Posypać stolnicę mąką wyłożyć ciasto, posypać również ciasto na wierzchu. Rozwałkować na prostokąt i rozsmarować masę twarogową zostawiając odstęp od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć dłuższymi bokami do środka, (aby rolada była 1/3 szerokości) Boki i górny brzeg ciasta skleić podobnie jak pierogi. Pokroić długim nożem na 6 ciastek. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i każde ciastko przekręcić na ósemkę Odstawić blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Potem polukrować cukrem pudrem rozrobionym z sokiem cytrynowym.