Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
następnym razem zrobię odrobinę słodszy
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 25577
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2022
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 25577
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2022
Składniki
Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w misce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.