Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten krem czekoladowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która rozpływa się w ustach, zostawiając za sobą intensywny, aksamitny smak czekolady. Każda łyżeczka to chwila czystej przyjemności, która sprawia, że trudno się od niego oderwać. Kiedy skończyć jedną porcję, natychmiast masz ochotę na przygotowanie kolejnej. Nie da się ukryć, że ten deser przyciąga swoją kremową konsystencją i głębokim smakiem. Krem jest doskonały sam w sobie, choć dodatek posiekanych orzechów, świeżych owoców, odrobiny espresso lub słodkiego likieru przenosi go na zupełnie inny wymiar. Bez wątpienia ten deser zachwyci każdego miłośnika czekolady.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9555
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3139
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6637
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9555
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3139
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6637
Składniki
Czekoladę posiekaj – zostaw 1-2 kostki do dekoracji – i rozpuść w kąpieli wodnej. Dosyp szczyptę soli, która podbije smak czekolady i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Czekolada powinna mieć temperaturę pokojową i być nadal płynna.
Zimną (wprost z lodówki) śmietanę-kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera, utrwalając cukrem pudrem lub słodząc miodem. Cienką strużką wlewaj płynną czekoladę do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krem czekoladowy przełóż do pucharków i wstaw do lodówki do schłodzenia – na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posyp posiekaną lub tartą czekoladą i serwuj. Krem najlepiej smakuje schłodzony.