Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten krem czekoladowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która rozpływa się w ustach, zostawiając za sobą intensywny, aksamitny smak czekolady. Każda łyżeczka to chwila czystej przyjemności, która sprawia, że trudno się od niego oderwać. Kiedy skończyć jedną porcję, natychmiast masz ochotę na przygotowanie kolejnej. Nie da się ukryć, że ten deser przyciąga swoją kremową konsystencją i głębokim smakiem. Krem jest doskonały sam w sobie, choć dodatek posiekanych orzechów, świeżych owoców, odrobiny espresso lub słodkiego likieru przenosi go na zupełnie inny wymiar. Bez wątpienia ten deser zachwyci każdego miłośnika czekolady.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 338
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2488
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 338
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2488
Składniki
Czekoladę posiekaj – zostaw 1-2 kostki do dekoracji – i rozpuść w kąpieli wodnej. Dosyp szczyptę soli, która podbije smak czekolady i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Czekolada powinna mieć temperaturę pokojową i być nadal płynna.
Zimną (wprost z lodówki) śmietanę-kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera, utrwalając cukrem pudrem lub słodząc miodem. Cienką strużką wlewaj płynną czekoladę do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krem czekoladowy przełóż do pucharków i wstaw do lodówki do schłodzenia – na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posyp posiekaną lub tartą czekoladą i serwuj. Krem najlepiej smakuje schłodzony.