Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i lekki deser, który ucieszy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy ;)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Składniki
Żółtka wlej do miski. Wsyp cukier. Utrzyj. Smak masy możesz urozmaicić różnymi dodatkami np. rdzeniem wanilii, odrobiną syropu miętowego, mielonym kardamonem, a nawet szczyptą czarnego pieprzu lub chili.
Czekoladę zetrzyj na tarce o małych otworach lub drobniutko posiekaj. Wsyp do utartych żółtek. Dolej wino. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą i ubijaj, aż masa zacznie gęstnieć (około 20 minut).
Gotową masę zdejmij z kąpieli wodnej. Ciągle ubijając wystudź. Śmietankę ubij na sztywno. Małymi porcjami dodawaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Przygotowany krem włóż na około 30-40 minut do lodówki.
Blat bezowy połam na kawałki. Wsyp do pucharków (trochę pozostaw do dekoracji). Nałóż porcje schłodzonego kremu czekoladowego. Przed podaniem udekoruj czekoladowymi ozdobami, miętą i odłożonymi bezami.